Taxisector werkt mee aan een veiliger verkeer

Een samenleving zonder verkeersslachtoffers. Dat idee van honderd procent verkeersveiligheid ligt aan de basis van de campagne GoforZero, waarmee het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) de weggebruiker sensibiliseert over de gevaren van de weg. Ook de taxisector schaart zich ten volle achter het initiatief. Een belangrijk engagement, aangezien duizenden taxichauffeurs zich dagelijks in het verkeer begeven. Daarom sloegen het Sociaal Fonds Taxi & VVB en het BIVV op dinsdag 5 april de handen in elkaar voor de organisatie van de workshop ‘Professionele taxi- & VVB-chauffeurs GoforZero’.

“Bedrijven aansporen om te investeren in verkeersveiligheid”

Tijdens de workshop kregen de taxichauffeurs de kans om hun kennis van de wegcode kort op te frissen. Verder werd ook uitgebreid aandacht besteed aan de specifieke reglementering voor taxichauffeurs, zoals de richtlijnen voor het gebruik van tram- en busbanen, het dragen van de veiligheidsgordel of de nultolerantie voor professionele bestuurders op het vlak van alcoholgebruik.

Daarnaast kwamen ook enkele verrassende cijfers aan bod, die zonder meer tot nadenken stemmen. Wist u bijvoorbeeld dat de impact van een botsing bij een snelheid van 120 km/uur vergelijkbaar is met een val van de 19e verdieping van een flatgebouw?

“Door de organisatie van deze opleiding willen we de taxibedrijven aansporen om te investeren in verkeersveiligheid”, klinkt het bij het Sociaal Fonds. “Het is dan ook de bedoeling dat het niet bij deze ene keer blijft, we willen deze opleiding in de toekomst zeker opnieuw aanbieden.”IMG_0171

“Mentaliteit is helemaal anders dan tien jaar geleden”

Voor de aanwezige chauffeurs bleek de workshop een zeer positieve ervaring. “Ik geef toe dat ik niet altijd een veiligheidsgordel draag in mijn taxi, maar na deze opleiding ga ik daar toch meer aandacht aan besteden”, zegt een van de jongere deelnemers, duidelijk onder de indruk aan na het zien van een sensibiliseringsfilmpje.

“De meeste zaken die we vandaag gehoord hebben, voel je als bestuurder instinctief wel aan. Toch was het een zeer interessante manier om een aantal zaken op te frissen”, zegt Dirk, die al meer dan tien jaar in het vak zit. “We proberen binnen ons bedrijf onze jongere collega’s zo goed mogelijk te begeleiden. We gaan deze ervaring dan ook zeker delen met hen.” Een goede raad die ongetwijfeld niet in dovemansoren zal vallen, als we zijn collega Ludo mogen geloven. “Verkeersveiligheid is wel degelijk een thema bij taxichauffeurs, zeker bij de jongere generatie. Ten opzichte van pakweg tien jaar geleden is de mentaliteit helemaal anders.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s