Y. Wallace, toonbeeld van elegant en discreet (rij)gedrag

Chauffeur de Limousine

We leggen een zekere haast aan de dag wanneer we de Europese wijk doorkruisen, op weg naar TMS Limousine. Onze afspraak met Yann Wallace vindt plaats om 14 uur, in de kantoren van het verhuurbedrijf van voertuigen met chauffeur. Onze aankomst, een beetje aan de late kant, druist meteen in tegen de gedragsregel nummer één voor elke chauffeur: stiptheid!

Yann wacht ons op aan de ingang van een garage, waar een rij van wagens een automobiele ketting vormt. De man die we ontmoeten is groot, discreet, elegant, en straalt zowel vertrouwen als respect uit.

Een gevoel van onafhankelijkheid

Luxevoertuigen, Yann bestuurt ze nu al meer dan 11 jaar. Maar zijn ervaring als chauffeur gaat nog veel verder terug in de tijd. Hij ontdekt zijn roeping in zijn periode bij het leger. Tijdens zijn diensttijd ziet de legerleiding in hem een toekomstige instructeur. Na het vervullen van zijn dienstplicht blijft Yann nog een tijdje actief als leraar. Hij geeft les en geeft zijn kennis van de weg door als instructeur in een rijschool.

Maar de ex-instructeur is op zoek naar meer kalmte en geeft zijn carrière een nieuwe wending in 2004, het jaar waarin hij de bestuurders van TMS Limousine vervoegt. Wat hij aangenaam vindt aan zijn beroep? Het gevoel van vrijheid, van onafhankelijkheid wanneer hij plaatsneemt achter het stuur. « Aan een bureau zitten interesseerde me niet echt », geeft hij toe.

 Van Lennon tot Poelvoorde, van Parijs tot Hannover

Yann levert een uitzonderlijke service, in alle discretie. Zakenmensen, politici, prominenten van de Belgische cinema of gerenommeerde muzikanten; hij begeleidt hen allen veilig naar hun bestemming, tijdens een rimpelloze reis. Hij zou trouwens ooit een zekere J. Lennon vervoerd hebben… Inderdaad, de rechtstreekse afstammeling van het emblematische lid van de Fab Four!

Sommige passagiers worden regelmatige klanten, omdat ze de tot in de puntjes geregelde dienstverlening van onze prestigechauffeur zo op prijs stellen. Hij brengt hen naar diverse bestemmingen, waaronder luxueuze paleizen, in Duitsland, Frankrijk, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland… Of dichter bij huis, naar het Koninklijk Paleis, het Kasteel van Laken, zelfs tot op de tarmac van de nationale luchthaven!

Rolls-Royce 84
Behalve voor bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders en zakelijke verplaatsingen, wordt Yann ook ingeschakeld om toekomstige echtparen naar het altaar te begeleiden in een antieke Rolls-Royce, in de sfeer van de jaren ’80.

Onze ontmoeting loopt zachtjes op z’n eind. We vragen aan Yann welke raad hij kandidaat-chauffeurs kan meegeven. Stiptheid, discretie en een goed voorkomen, is zijn antwoord. “Je kan in ons beroep niet in het oog springen met een modieuze haarsnit of een houthakkersbaard”, grapt hij, alvorens op een serieuzere toon te besluiten dat “je een onberispelijk gedrag moet vertonen, je kalmte moet kunnen bewaren en goed de weg moet kennen.”

Om 17 uur rijdt Yann weg in een VIP-minibusje. Zijn missie? De bemanning van een privévliegtuig naar een niet nader genoemd hotel brengen. Een rit die niet voor verrassingen zou mogen zorgen: “Het zijn geen klassieke klanten, want ze zijn meer ontspannen dan andere passagiers.” Helemaal anders dus dan die rit onder begeleiding van zes motards van de politie, maar wel uitgevoerd met dezelfde zin voor professionalisme.