Jongeren vinden taxi veilig, betrouwbaar,… én innovatief!

“Hoe doorbreken we de vastgeroeste vooroordelen en kunnen we bij de term ‘taxi’ een gevoel van vooruitgang en betrouwbaarheid creëren? En hoe zetten we de app Taxi.eu succesvol in de markt in België?” Deze twee vragen kregen vier studenten Productontwikkeling aan de UAntwerpen voorgeschoteld voor hun Innovatieworkshop. Op vrijdag 11 maart stelden ze hun resultaten voor. Steve Van Avermaet, opdrachtgever van het project, zag dat het goed was.

In de week van 7 tot 11 maart organiseerde de Masteropleiding Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen naar jaarlijkse gewoonte haar Innovatieworkshops. Een hele week lang werkten de masterstudenten Productontwikkeling (UAntwerpen) en Productdesign (Luca School of Arts Genk) aan creatieve ideeën en nieuwe mogelijkheden voor een bedrijf of product. Een van de teams, bestaande uit Thomas De Meester, Tom Hendrickx, Elien Berten en Klara Demyttenaere, stortte zich op een case voor de taxisector.

Na vijf dagen hard labeur, met onder meer een analyse van verschillende taxi-apps en een bevraging onder jongeren rond mobiliteit en de taxisector, stelden de studenten vorige vrijdag hun resultaten voor. Naast een aantal aanbevelingen om taxi-apps gebruiksvriendelijker te maken, hadden ze ook nog enkele concrete ideeën in petto die jongeren kunnen aanzetten om vaker beroep te doen op een taxi. “Het principe van ridesharing is zo’n opportuniteit. Jongeren zijn zeer prijsbewust; de prijs is voor hen dé doorslaggevende factor in hun keuzes op het vlak van mobiliteit.” zegt Thomas De Meester, een van de studenten die het project uitwerkten.

De aanbevelingen van de studenten vallen duidelijk niet in dovemansoren. “We vinden het zeer belangrijk en nuttig om feedback te krijgen van de jeugd over hun visie op mobiliteit en verplaatsingen in de toekomst. Belgische en Europese taxibedrijven zijn al jaren bezig met innovatie, onder meer via de ontwikkeling van mobiele applicaties. Een aantal concrete voorstellen om de apps nog te verbeteren nemen we zeker mee. We bekijken ook hoe we de thema’s veiligheid en betrouwbaarheid, aspecten waarop de taxisector opvallend goed scoort bij jongeren, nog beter in de verf kunnen zetten”, aldus Steve Van Avermaet, gedelegeerd bestuurder van DTM Taxi.