“Elke rit is een nieuwe ervaring”

Roland Mestdag -modified 2Onze taxichauffeur van de maand november is Roland Mestdag. Hij is al 25 jaar lang chauffeur bij Taxis Autolux, en werkt vooral rond de luchthaven van Zaventem.

“Taxichauffeur zijn heeft enorm veel positieve punten. Ik heb er altijd van genoten om met de wagen te rijden, ik heb zelf aan autosport gedaan, maar dat is niet de enige reden waarom ik van deze job houd. Ik krijg de kans om met passagiers met erg verschillende achtergronden te discuteren. Heel veel mensen hebben zo plaatsgenomen op mijn achterbank: businessmannen, toeristen, politici, Jan met de pet,… En daarenboven, aangezien ik op de luchthaven werk, maak ik elke dag kennis met internationale klanten. Sommige klanten zijn erg gehaast, hebben het te druk en praten niet tijdens de rit. Maar vaak hebben bijvoorbeeld toeristen meer tijd, zijn ze minder gestresseerd, en babbelen ze veel meer. Ze willen meer weten over de stad, over het land, etc. Dit niet enkel om hun vakantie voor te bereiden, maar ook omdat ze nieuwsgierig zijn om meer te weten te komen over de politieke wereld, en over het dagelijkse leven.

Zelfs na 25 jaar ontdek ik nog steeds nieuwe plekken. Soms vragen klanten om hen naar een adres te brengen waar ik nog nooit geweest ben, en zo ontdek ik een nieuwe wijk, of een nieuwe aspect van ons land. Elke rit is een nieuwe ervaring, een nieuw avontuur! Ooit is er een Zwitser in mijn taxi gestapt die met een zwaar accent vroeg om hem naar Wezet te voeren, terwijl hij Wieze bedoelde. Een spraakverwarring, waar hij zich bewust van werd toen hij het eerste verkeersbord naar Wezet zag, toen we Luik voorbij waren. Uiteindelijk zijn we op de juiste bestemming geraakt, maar wel wat later dan voorzien.

Ik maak er een erezaak van om mijn job goed te doen. Brussel is de hoofdstad van Europa, maar ook hoofdstad van Europese manifestaties. Het gebeurt vaak dat bepaalde routes of wijken afgesloten zijn. Dan moet ik dus op zoek naar een weg die ik kan gebruiken om mijn klant toch op zijn bestemming te krijgen. Ik leg dan de situatie uit en het is de klant die beslist of we de rit verder zetten.

Als taxichauffeur moet je professioneel en aangenaam zijn, en vooral de omgeving goed kennen. Een taxichauffeur moet ook kunnen adviseren. Als klanten me vragen wat te doen als ze een paar uur in Brussel zijn, stel ik hen de regio rond de Grote Markt voor. Iedereen kan er zijn gading vinden en een mooi eerste avontuur beleven in de hoofdstad. Er is architectuur, de verschillende musea en talrijke winkels, en dan heb ik het nog niet eens over alle restaurants in de Beenhouwersstraat.

Ik hou ervan om taxichauffeur te zijn, en ik heb ontdekt dat het beroep echt in mijn bloed zit. Nadat ik gestart was met dit beroep, heb ik ontdekt dat mijn grootvader langs moederszijde, die ik jammer genoeg nooit gekend heb, ook chauffeur was! Leuke samenloop van omstandigheden!”

Zin om meer te lezen? Klik hier voor het interview met Yilmaz Kursun, onze taxichauffeur van de maand oktober.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s