Taxi apps veroveren België en de wereld

“Ik sta er nog steeds versteld van dat heel wat mensen de taxi apps niet kennen”, zegt hij. “Wellicht wil men toch zo graag blijven geloven in de mythe dat de taxisector niet meegaat met zijn tijd”.

Aan het woord is Peter, een thirty something die in Brussel woont en regelmatig een taxi neemt na een avondje uit. “Vroeger woonde ik in het centrum en dat was op dat vlak wel handig. Je kon gewoon te voet naar huis. Maar nu ik in een randgemeente woon, moet ik wel kunnen rekenen op een betrouwbaar alternatief voor het openbaar vervoer”.

Peter gebruikt ‘eCab’. Vanop zijn smartphone kan hij via deze app aangeven waar hij zich bevindt en met 1 klik een taxi bestellen. Hij kan ook het traject van zijn chauffeur volgen en op het einde van de rit chauffeur en dienstverlening beoordelen en betalen. Reeds 1.100 Brusselse taxichauffeurs zijn verbonden met zo’n app. En de cijfers liegen er niet om. Met een gemiddelde tevredenheidsscore van meer dan 4,5 (op 5), zowel voor de dienstverlening als de chauffeur, kan je stellen dat taxi & app zeer gesmaakt worden.

Ook in andere Belgische steden kan je een taxi-app gebruiken. Zo beschikken de Antwerpenaren, naast eCab, ook over taxi.eu.

Het voordeel van deze apps is dat ze vaak verbonden zijn met een veelheid aan taxiondernemingen en – chauffeurs in andere Europese steden. Zo zijn er ondertussen meer dan 62.000 Europese taxi’s verbonden met taxi.eu, dat aanwezig is in meer dan 100 Europese steden en meer dan 3,5 miljoen actieve gebruikers telt. Ook eCab is aan het internationaliseren en ondertussen beschikbaar in landen zoals Canada en binnenkort India.

Op termijn zal je overal ter wereld aan de hand van jouw lokale app een taxi kunnen bestellen. Met het Global Taxi Network werken de taxi’s wereldwijd aan kwaliteitsnormen en interconnecties tussen apps om een zo klantvriendelijk mogelijke ervaring te bieden.

“Die apps zijn handig, zowel voor chauffeur als voor klant”, zegt Evelyne, die bij een taxi-operator werkt. “We moeten echter voor iedereen bereikbaar blijven, ook via telefoon en via onze vaste staanplaatsen. We zijn ten slotte de gemakkelijkste oplossing voor mensen die moeilijk te been zijn. En ook zij genieten van de technologische evoluties, aangezien de technologie die achter de apps zit, zoals de geolocalisatie van klant en taxi, het ons mogelijk maakt om de dichtstbijzijnde chauffeur te sturen en de klant precies te kunnen zeggen wanneer zijn taxi er is”.

Voor meer informatie: http://www.taxi.euhttps://www.e-cab.comhttps://www.iru.org/en_global_taxi_network