Zoveel meer dan mensen van punt A naar punt B brengen

Yilmaz Kursun is onze eerste taxichauffeur van de maand. Hij is al taxichauffeur in Gent sinds 2002. Vroeger reed hij vooral ’s nachts rond, maar intussen heeft Yilmaz voor daguren gekozen en werkt hij ook bij de dispatching van V-Tax. Wanneer Yilmaz ons vertelt over zijn job, valt zijn enthousiasme meteen op. Voor hem is een taxichauffeur zoveel meer dan iemand die anderen van A naar B brengt. 

“Met de taxi rijden is vooral een heleboel mensen leren kennen, en verhalen ontdekken. Je kan echt veel leren van je klanten, daarom praat ik graag met wie in mijn taxi zit. Sommige klanten vertellen je na enkele ritjes namelijk heel hun leven, en daar kan je heel wat uit leren. Van een dame die regelmatig bij mij in de taxi zit, heb ik bijvoorbeeld geleerd tevreden te zijn met wat ik heb en hoe mijn leven eruitziet.

Als taxichauffeur kom ik ook wel eens in vreemde situaties terecht – vooral als je ’s nachts werkt. Zo herinner ik me een man die ik moest oppikken op café. Toen we halverwege waren, kreeg hij een kwade telefoon van zijn vrouw. Ik dacht dat hij gewoon te laat thuis was, maar bleek dat hij zijn vrouw vergeten was op café! Af en toe zijn er natuurlijk ook ronduit slechte ervaringen, maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Nu ik overdag werk, rijd ik voor een heel ander publiek. Ik zie vooral businessmannen en -vrouwen die bijvoorbeeld naar een meeting moeten, en ook veel toeristen. Ook dat neem ik heel serieus: toeristen rijden vaak voor het eerst door Gent in mijn taxi, en dan vind ik het mijn plicht om hen alle mooie plekken van Gent te tonen.  Ik wijs ze op het Gravensteen, de Graslei, de Sint-Baafs-Kathedraal, het gerechtsgebouw, de opera, de mooie pleinen, het Patershol, enzovoort. Mensen moeten bij mij onmiddellijk weten dat ze de goede bestemming gekozen hebben. En ik ken Gent natuurlijk als mijn broekzak – een GPS heb ik niet nodig. Af en toe gebruik ik wel eens snel mijn GSM om een eindbestemming te vinden, want sommige straatnamen lijken erg op elkaar. Maar sowieso weet ik altijd de kortste weg te vinden.

Eigenlijk kom ik elke dag boeiende mensen tegen. En dat is het leukste aan mijn job. Chris Vanden Durpel heeft eens in mijn taxi gezeten, en ik had hem eerst zelfs niet herkend. Toen hij een van zijn typetjes opvoerde, wist ik natuurlijk wel meteen wie hij was.

Ja, zelfs na 13 jaar rijd ik nog altijd graag met de taxi. Maar de nachtshift, dat was pas avontuur!”

2 thoughts on “Zoveel meer dan mensen van punt A naar punt B brengen

Comments are closed.